Sağlıklı bir gebelik için yapılması gerekenler
Her kadının sağlıklı bir gebelik geçirmek için bilmesi ve dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Kadınların gebe kalmadan önce bu yazımızı okumalarını öneririm.
Gebeliklerinizi planlayarak yapmanız her açıdan yararlıdır. Planlanan gebelikten 2-3 ay öncesinde, enfeksiyon testlerinizi yaptırmalı, Smear aldırmalısınız. Günde 400 mikrogram folik asit vitamini takviyesi alınması pek çok doğumsal anomali riskini azaltacaktır. Embriyonun rahme iyi yerleşmesi bağışıklık sisteminizin dengeli çalışması ile mümkündür. O nedenle bağışıklık sisteminin dengeli çalışması için D vitamini ve B vitamini kan düzeylerinizi de kontrol ettirmenizde fayda vardır. Muayene olmanız ve genital organlarda veya kanda enfeksiyon saptanırsa, bu enfeksiyonlar tedavi edildikten sonra hamile kalmanız daha uygun olur.
Adet gecikmeniz oldu ve idrarda gebelik testiniz pozitif geldiyse 10-14 gün sonra doktora gitmeli ve ultrason yaptırmalısınız. Ağızdan folik asit tablet alımına ilk 3 ayda devam etmeniz önerilir. Bu dönemde vajinal yoldan ultrason yapılması tercih edilir. Gebeliğin tekil mi çoğul mu olduğu, rahmin içinde doğru yere mi yerleştiği, kalp atımlarının varlığı saptanır. Her şey yolunda ise bulantılarınız başlayabilir. Halsizlik ve uyku hali, isteksizlik gibi bazı şikayetleriniz normaldir. Uygun beslenme ve bol istirahat ile bu dönemi geçireceksiniz.
Gebeliğinizin 12. haftasında yeniden ultrason yapılması gerekmektedir. Erken tarama testleri ile bebeğinizin herhangi bir büyük (major) doğumsal anormalliğe sahip olup olmadığı bu dönemde araştırılır. Kanınızda bazı hormon düzeylerine (PAPP-A, fBHCG) bakılır, embriyonun ense cilt ödemi ve burun kemiği oluşumu incelenir. Bu haftalarda ağızdan demir içeren ilaç desteği başlanması gerekebilir. Günümüzde ‘noninvaziv prenatal test’ adı verilen yeni, hamile kadının kanından yapılan testlerle bebeğin kromozom yapısı belirlenebilmektedir. Bundan sonraki 3 ay en rahat edeceğiniz döneme gireceksiniz.
Gebeliğinizin 22. haftasında tekrar ultrason yapılarak tahmini 500 gr ağırlığına ulaşmış olan bebeğinizin tüm iç organları detaylı olarak incelenmeye uygun hale gelir. Bu dönemde ayrıntılı ultrason incelemesi yapılması tüm dünyada önerilmektedir. Yeterli beslenme (yeterli protein, kalsiyum içeren gıdalar) bol sıvı alımı, normal cinsel hayat, çok yormayan günlük aktivitelerle gebeliğinizin en rahat dönemindesiniz. Artık kendiniz ayda 2 kilo almalısınız.
26. haftada ileri yaş ve kilolu hanımlara gizli şeker testi yapılması önerilir. 32. haftada bebeğinizin kilosu tahmini 1700 gr dır. Bebeğiniz yeterli gelişiyor mu, yeterli kilo alıyor mu diye yeniden ultrasona girmeniz önerilmektedir. Bu dönemde 4 boyutlu yani hareketli film görüntüleri aileler için oldukça heyecan veren deneyimdir. Ultrason, dokulardan geri yansıyan ses dalgalarının bilgisayar yardımıyla görüntüye dönüştürülmesi prensibi ile çalışır. Ultrasonun anneye veya anne karnındaki bebeğe zararlı bir etkisi saptanmamıştır.
38. haftada doğum öncesi tahmini kilosunu belirlemek ve bebeğin doğum kanalına geliş şeklini belirlemek için son kez ultrason yapılır. NST adı verilen bebeğin kalp atımlarının grafiksel kağıt üzerine kayıt edilmesine dayanan anne karnındaki bebeğin iyilik halini en iyi gösteren testin yapılması, ve doğum için son hazırlıkların tamamlanması gerekir. Anne adayının nefes ve esneme egzersizlerini yapması, bol sıvı alması, hafif yürüyüş ve yüzme yapması önerilir.
Her şey yolunda olduğu takdirde normal doğum için hazırlıklarınızı yapabilirsiniz.
Hamilelikte takipleri nasıl yapılır, neden önemlidir
Ultrasonografi tıbbın hizmetine girdiği 1942 yılından beri hızla gelişen, genişleyen kullanım alanı ile bugün hayatımızın içinde yer alan bir teknolojidir. Ultrasonografinin temel çalışma ilkesi, dokulara ses dalgalarının gönderilmesi ve dokulardan geri yansıyan ses dalgalarının bilgisayar yardımıyla görüntüye dönüştürülmesidir. Bugüne kadar ultrasonun anneye veya anne karnındaki bebeğe zararlı bir etkisi saptanmamıştır.
Günümüzde gelinen noktada ultrasonografi ile bebeğinizin 3 boyutlu resmini ve 4 boyutlu yani hareketli film görüntüsünü elde etmek mümkündür. Gebeliğin ilk aylarından itibaren, gerek 4 boyutlu gerekse 2 boyutlu siyah beyaz klasik ultrason ile gebelik izlemi her zaman yapılabilir.
Sağlıklı bir gebelik takibi için, gebeliğin 6, 12, 22, 32, ve 38. haftalarında olmak üzere en az beş defa ultrason yapılması önerilmektedir.
6. haftada bebeğin rahim içindemi dış gebelik mi olduğu, kalp atımları ve ikiz ise zarların durumu belirlenir, 12. haftada 2 li test ile beraber ense cilt ödemi ve burun kemiğine bakılır, 22. haftada organa taraması ayrıntılı ultrason incelemesi yapılır, 32. haftada bebeğin büyüme ve gelişime hızına bakılır, 38. haftada doğum öncesi tahmini kilo ve geliş şekline bakılır.
4 boyutlu ultrason hamileliğin her dönemin yapılabilmekle beraber, 26 ve 32.haftaları arasında daha iyi görüntüler alınabilir. Bebeğin pozisyonuna (başı aşağıda ve yüzü önde ise daha uygun),çevresinde yeterince suyun varlığına ve suyun berraklığına bağlı olarak elde edilen görüntü kaliteleri değişebilmektedir. Bebeğin cinsiyeti 14. haftadan itibaren belirlenebilir. 4 boyutlu ultrason ile bebeğin vücut hareketlerinin yanı sıra yüz hareketleri de (ellerini yüzüne getirmesi, başını öne eğmesi veya arkaya atması, sağa sola çevirmesi, ayaklarını uzatması veya toplaması vb) rahatlıkla izlenebilir ve kaydedilebilir.
Bebeğin gülümsemesi, gözlerini açıp kapaması, dil çıkarması, yutkunması, esnemesi gibi bebeğin iyilik halini gösteren tüm hareketleri 4 boyutlu ultrasonun son teknoloji HD canlı sistemleriyle gerçeğe en yakın görüntüler elde edilerek yakından izlenebilir. Ultrasonun bu şekilde kullanımı aileler için oldukça heyecan veren bir teknolojik gelişmedir.
Bebeğiniz doğmadan onunla tanışabilir misiniz?
4 boyutlu HD canlı ultrason ile bebeğinizle ilk görüntülü iletişimi kurun, mucizeye tanık olun. Anne ve baba adayının doğacak bebeğin 4 boyutlu ultrasonda yüzünü görmesi ve hareketlerini izlemesiyle gerçekleşen ilk görüntülü tanışma ile ilk etkili iletişim kurulmakta ve bağlılık desteklenmektedir. Böylece anne daha endişesiz ve huzurlu bir hamilelik dönemi geçirebilmektedir.
2 boyutlu ultrason ile bebeğin iç organları incelenebilirken 4 boyutlu ultrasonla bebeğin vücut yüzeyleri ve hareketleri izlenebilmektedir. Hamilelikte 3 ve 4 boyutlu ultrason taramaları yapılsa da geleneksel iki boyutlu taramalar halen önemini korumaktadır. Önerilen, bebeğin sağlık durumu için her iki ultrason teknolojisinin birlikte kullanımıdır. İç organları değerlendirilmiş bebeklerin 4 boyutlu ultrason ile vücut dış yüzeylerinin de daha ayrıntılı incelenmesi yapılabilmektedir.
4 boyutlu HD canlı ultrason teknolojisi, şu an için gerçeğe en yakın görüntülerin elde edildiği en yeni ve en iyi sistemlerdir. Standart 2 boyutlu ultrason teknolojisine benzer prensiple çalışır. Anneyi olduğu kadar aile bireylerinin de doğuma hazırlanmasında destek sağlayabilir. Geleneksel 3 ve 4 boyutlu ultrasonun yanında HD canlı adı verilen son teknoloji ürünü ultrasonlar hamileler için eşsiz tecrübe olanağıdır. Doğmamış çocuğunuzun heyecan verici gelişimini anne karnında daha çok küçükken takip etmeye başlayabilirsiniz.
Babanın ve diğer aile bireylerinin bebekle duygusal bağının erken kurulmasına katkı sağlayan 4 boyutlu canlı ultrason görüntülerinin bebeğin duygusal gelişimine olumlu etkisi olduğuna inanılmaktadır.
Yaşamın mucizesini anne karnından başlayarak eşsiz ve nefes kesen pencereden izlemek isteyen anneler ve aileler için HD canlı 4 boyutlu ultrason önemli bir olanaktır. Ayrıca bebeğin film kayıtlarını DVD ile bir anı olarak saklayabilirler.